Vorige week was de redactie van PatientVeilig.nl deelgenoot van het International Forum on Quality and Safety in Healthcare in Parijs. Niet zomaar een congresje, kan ik u zeggen. Een bont internationaal gezelschap van meer dan 3000 artsen, verpleegkundigen, veiligheidskundigen, afdelingshoofden, inspecteurs, farmaceuten, bestuurders en onderzoekers bleek het hartgrondig met elkaar eens te zijn over twee dingen:
1. Het oude zorgsysteem, waarin de zorgprofessional bepaalt wat goed is voor de patiënt, heeft zijn langste tijd gehad.
2. Zorg gaat niet over ziekte, maar over gezondheid.
Er heerste niet minder dan een ‘Yes We Can’-stemming. Ook onder de maar liefst 350 Nederlandse afgevaardigden in Parijs. ‘Flip the system!’, ‘Seek Value!’, ‘Spark a Revolution!’ waren de kreten die met hoofdletters werden geprojecteerd op de enorme schermen van het Palais de Congrès. Elke deelnemer mocht een persoonlijk pleidooi met een dikke stift op een bordje schrijven en deze, samen met zichzelf, boven op de Arc de Triomphe vereeuwigen met een selfie. Alles moet anders.
Maar hoe?
Het begin van een antwoord kwam op de derde congresdag. Het immense Amfitheater liep tot op de laatste stoel vol voor Donald M. Berwick, de nestor van het gerenommeerde Institute for Healthcare Improvement en vertrouweling van Barack Obama. En wat hij vertelde was eenvoudig én revolutionair tegelijk: zorg moet niet alleen gaan over illness, zorg moet gaan over wellness. De voormalige evidence-based wetenschapper van Harvard pleitte met droge ogen voor de herwaardering van de oudste en meest effectieve medicijnen ter wereld: liefde, gezelschap, een kleinkind, aandacht, rust, yoga en mindfullness. Zelfs de Dalai Lama kwam voorbij.
Een enkele congresganger tuurde ongemakkelijk op zijn mobieltje. Dit was geen gewoon medisch congres meer, dit kreeg trekjes van een revolutionaire beweging.
Berwick stelde voor om te kijken naar de patiënt ‘als mens’ in plaats van een homo sapiens waaraan iets stuk is. En hij kreeg daar een ovationeel applaus voor. Hij verwoordde wat elke zorgprofessional eigenlijk allang weet: we zijn ontzettend druk geworden met ons eigen complexe zorgsysteem en zijn onderweg de patiënt vergeten.
Flip the system en begin bij jezelf, was de algehele boodschap. Stap in de schoenen van je patiënt en kijk door zijn ogen. Luister eerst naar zijn verhaal en bepaal samen wat de beste weg kan zijn. Verbind de verhalen.
Ons bedrijfsuitje naar Parijs heeft ons gesterkt in de missie van PatientVeilig.nl: ervaringen van patiënten verbinden met de ervaringen van zorgverleners. Niet door blamen en shamen na een incident, maar door de verhaallijnen met elkaar te verbinden. Klik maar eens op Dit Nooit Meer om te zien hoe we dat doen.
‘We are in this together’, zei Berwick in Parijs. En zo is het.